Pages

Followers

Wednesday, July 25, 2012

TIPS amalan ibu MENGANDUNG berlandaskan ISLAM

As salam...

Jarang sangat dah nak hupdate blog...dah makin tua ke aku??? ke makin pemalas??? nak post pasal herbalife pun, menggigil2 tangan sb malas sgt..huhu keje sepanjang hari, dok depek ngan hubby je...hadoi...ini lah kerja org yg tak de kerja..haruuuuu...hubby da bising2..asyik muke aku je yg menempek ngan dia...hehe untungla ade hubby kan?? kalo tak..nak depek ngn mak jauh..nak depek ngan bf HARAM kan?? hahahah...so, yg tak kawen lg...cepat2 la kawen..hehehe baru korang tahu, syoknya ade hubby ni..jiwa rasa tenang je...

depek tu tahu ke ape, cik kak oi???? depek ni bahasa yg selalu aku gune bila nak dok bawah ketiak org...mcm mak aku...24 jam aku asyik berkepit je..dlm bilik, aku kacau mak aku baca buku, kat ruang tamu, dok kacau mak aku tengok tv...mak aku tido,aku pun sebok nak tido pelok mak aku ketat2, dok sibuk cium mak aku jee...dok sibuk merengek kol ari2 nak balik...hahahah... itulah aku...anak manja..sampaikan mak aku cakap ape?? aiissshhh budak ni, nak ade anak dah perangai dok manja2 lg..adehhhh..hehe selalunya abah layan kan aje perangai aku...bile sebut je nak balik, abah cakap..balik laaa...then esok lusa dah bertempek muka aku kat kg..hehe manja kan???

(jgn tiru aksi di atas kalo anda tak cukup tabah utk di reject...hahahha :D)

Alhamdulillah, baby dah 2 bulan rasanya..tak gi check kat hospital kerajaan lg sb nt kena halau balik sb tak cukup 3 bulan lg...so skang, just dok umah diam2..lega sb semua gejala2 awal pregnant da tak de...tinggal lenguh2 badan je..tp pemalas tu makin menjadi2..ape tak nye, badan lenguh2 sakit2..org cakap kalo jd malas sgt, kemungkinan besar anak lelaki...hehe tak kisah la..yg penting tetap anak..da decide nt balik deliver baby kat JELI.kampung halaman aku yg sangat2 aku syg..kenapa?? sb aku kenal erti dewasa di sini..even aku dibesarkan di Gerik, Perak, tp yg membentuk siapa aku adalah Jeli yg indah permai, Jeli yg aman damai, Jeli yg menghijau segar dan bugar udaranya, Jeli yg airnya sejuk menggigit tulang belulang aku pagi2, Jeli yg aku belajar utk jd siapa aku di sini dan Jeli tempatnya di mana aku mula cintakan semua yg ade disekelilingku..hehe sungguh besar makna Jeli pada aku...so, seminggu b4 due date yg berkemungkinan besar bulan 3 tahun depan, aku akan bergerak balik Jeli..buat preparation sume kat sane..nak dok umah lama2...sampai cukup semua berpantang bagai baru la balik bangi...hehe ^^ macam awal sgt je nak plan kan?? 

So skang ni yg aku  buat adlh..jaga baby dr awal..didik baby pun dr skang jgk...insyaAllah 1ari nt baby aku akan jd somebody yg akan menggegarkan dunia Islam..berjihad di jalan Allah s.w.t, pertahankan umat Islam kat seluruh dunia..dan insyaAllah aku doakan anak aku akan seGENIUS imam Syafie'..jadi anak yg soleh dan solehah, malah jd penyejuk hati ummi ngan ayah...aminnn...dengan mata berpinar2 sebak..inilah perasaan jd ibu kan??? baru aku paham kenapa la mak aku kuat sgt menangis..mmg hati ibu ni, Allah ciptakan selembut kapas..macam tak caya, diri aku yg dulu ego gile nak nangis depan ma abah, skang da jd lembik gile asyik sebak je memanjang..dan baru aku paham ape perasaan ibu yg selalu nak yg terbaik utk anak2..biarlah terpaksa berhabis duit antar anak belajar tinggi..antar g swasta lg haru...mahal gile kot..tp semua ibu bapak kat atas dunia ni tak merungut sikit pun...yg pnting bg yg terbaik utk anak2..cukuplah dapat tgok anak2 berjaya dunia dan akhirat.. :"( rindu ma abah...huhu

jom berkongsi TIPS IBU MENGANDUNG mengikut Islam..yg ni sgt2 penting..sb nya, aku yakin Islam sendiri menggalakkan umatnya mendidik anak2 sejak dr rahim lg..malah yg menjadi keutamaan bg umat Islam adlah pemilihan calon isteri..aku tak cakap aku ni bagus tau..jauh panggang dr api la kan..aku pun kadang2 teruk jgk, kdg2 tinggal jgk subuh..kdg2 malas jgk mengaji..kdg2 rasa mcm nak hantuk2 pale kat dinding sb tak praktikkan ajaran Islam 100% dan membawa imej muslimah yg sejati. Tegas, lemah lembut, sopan santun, berpendidikan tinggi, berpandangan jauh, tak kenal erti putus asa, hormatkan orang2 tua dan menjadi ikutan anak2, cintakan ilmu, Quran dan hadis..Ya Allah, jauh nya aku.. :'( .tp aku tahu, aku masih lg ade peluang utk bg penerapan Islam sebenar kat anak2 aku...insyaAllah dgn buat mcm tu, aku sdri akan improve diri aku dr bnyak segi jgk..sape yg tak nak berubah ke arah yg positif kan?? yg pling penting, anak yg hebat lahirnya dari rahim seorang ummi yg hebat..so, bermula sekarang aku dah kne didik anak2 aku cintakan agama Islam yg merupakan agama satu2 nya di dunia ini yg diterima oleh Allah s.w.t yg Maha Agung dan Maha Besar.

ISLAM CARA HIDUPKU...
(kenapa warna hijau??? warna favorite Rasulullah s.a.w kan??? hehe )

TIPS amalan ibu MENGANDUNG
(berlandaskan Islam yg satu)

1. Memperbanyakkan bacaan Quran sepanjang kehamilan bermula dr awal kandungan. Surah2 yg digalakkkan utk selalu baca adalah Surah Luqman (utk anak2 yg mendengar kata & hormatkan ibu bapa), Surah Mariam (utk memudahkan bersalin) dan yg ke 3 Surah Yusuf (utk anak2 yg sempurna dr segi zahirnya...insyaAllah..hensem mcm Nabi Yusuf). dan 1 lagi ayat yg elok sgt2 utk diamalkan bg memudahkan bersalin insyaAllah.
Ibnu sunni meriwayatkan : Rasulullah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan Allah dari segala kesempitan. Kalimah itu ialah doa yang diucapkan oleh nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun. Iaitu : 

  لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ {87}  
(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin)
  
Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim." SURAH AL-ANBIYAK(21):87 

2.   Menjaga pemakanan yg mana pastikan segala yg kita makan adalah HALAL dan juga tinggalkan segala2 nya yg SYUBHAH..kenapa?? sb pemakanan yg kita makan masa mengandung inilah yg akan menjadi darah daging anak2..penting utk kite jaga yg ni sb nya darah daging yg tak elok, akan menyebabkan pelbagai masalah2 yg ada sekarang ni makin menjadi2 terutamanya gejala sosial di kalangan remaja, kes bunuh, buang anak..semuanya berpunca dr darah daging..so, ibu2 semua..pastikan anda makan makanan yg baik2 sepanjang mengandung..insyaAllah anak2 akan mudah di didik

3. Amalkan makan banyak2 kurma, kekacang utamanya almond, susu dan soya.. :) reason sb semua ni sunnah Rasulullah s.a.w...di akhir2 zaman ni, kalo kite menghidupkan sunnah dan ajaran Rasulullah s.a.w, pahalanya macam kita berjihad di jalan Allah s.w.t..

bersambung nanti, tunggu... :)

 

2 comments:

era saera said...

Assalam, saya pelik pulak awak kata lepas 3 bulan baru boleh g klinik kerjaann...sape yg bg tau mcm tul..saya ngandung sebulan terus g daftar kt klinik kerajaan...nurse puji tindakan saya...dia kata saya seorang ibu yg bertanggungjawab...banyak nasihat saya dapat tau...saya di beri asid folik dan vitamin2 lain...yg mana memang perlu untuk tubesaran janin...sebab tubesaran sangat pantas dlm 3 bulan tu, asid folik penting utk otak...yg penting sekiranya ada masalah kandungan boleh detect awal2....wassalam

era saera said...
This comment has been removed by the author.