Pages

Followers

Saturday, July 14, 2012

Tanda Awal sy Mengandung

As salam..

On 23rd June..a day b4 my birthday..it's just too weird why my period tak dtg2..i've never been that late..almost seminggu tau..dr kecik sampai skang, period aku mmg stabil, on time..tak pernah tak dtg..even aku stress pun, period akan dtg sebulan 2x..tu kes yg teruk la..so, on that day..aku pun beli la pregnancy test..sajee jee..hehe tgok2 ade la 2 bar, satu line clear, satu line lg tak bape clear..so, pregnant la...happy2..then call ma kt kampung..ma gelak2 ckp, tunggu la 2,3 hari check balik..huh..aku kecewa..

seminggu kemudian..beli lg pregnancy test..bangun je subuh..aku check..hahaha 2 line dua2 clear..mode: happy gile...i'm pregnant...comfirm !!! tp yg pelik ade kuar coklat2 mcm akhir period..pelik...how come?? esoknya g klinik ngn Mr Hubby..doc pun kire ikut tarikh last period..then doc sah kan, dah 7minggu ni..aku pun happy2..then bgtau la doc pasal kuar coklat2 tu..then doc ckp..ok, kite scan ye..scan2 doc bgtau baby baru 5minggu..dah ade kantung..baby elok je dlm kantung alhamdulillah..maybe ade bleeding sb baru nak menempel kat rahim kalo tak pun sb threaten abortion..huuu..risau menerjah...

so doc cane? 1st pregnancy, of course nak baby lekat kan??huu..ok, la..sy bg ubat utk kuatkan rahim...hehehe happy balik..tapi awal2 ni awak jgn buat benda2 berat..kalo boleh dok atas katil je..heee ^^ aku pun angguk2 tanda paham dgn perasaan yg happy nak jd ibu...tp mcm pelik je, almaklumlah aku ni lambat matang sikit...even dah kawen pun, aku masih lg cam budak2...berlari sana sini, melompat2, menyayi2, manja kededek..hahaha..cane ei nak jd ibu??? ooomaiAllah...bagi aku jd matang sikit boleh??? hehe

 ni baby yg berusia 6minggu mcm baby ibu..

apa yg aku perasan bila aku pregnant ni, ada tanda2 awal yg selalu aku rasa. jom kita zassss...

TANDA2 AWAL anda MENGANDUNG..

1. Period anda lambat (ni mmg confirm...)
2. Sakit breast mcm nak period (tp mlangnya, tak period2...sampai skang pun sakit lg...huuu )
3. Sakit kat bahagian rahim ( ni maybe sb baby baru nak menempel..so rasa sengal2 sikit la...hehe )
4. Keletihan yg melampau, badan lenguh2..( yg ni aku tak leh blah..mujur la housewife je..dok umah goyang kaki...mmg sehari tak kuar bilik..sb badan letih sangat2..mujurla dpt mak mentua ngan pak mentua sporting...kalo tak mmg dah kne halau kuar umah sb pemalas gile menantu hantu ni...hahahaha )
5. Suhu badan meningkat ( yg ni yeee...sb nya Mr Hubby bgtau suhu badan aku mmg panas melampau akhir2 ni..au pun sedar jgk..tak tau plak nape...)
6. Deria bau jd sangat2 sensitif.. (yg ni aku tak tahan sgt, even bau ikan yg direbus..aku akan terperuk dlm bilik n cover hidung ngan bantal kuat2..penah skali mommy nak pass tudung yg mommy beli..siap kne kuar bilik sb aku tak tahan sgt ngan bau kat dapur...mujurla bau Mr Hubby aku ok..ade certain pmpuan yg tak leh jgk ngan bau Hubby sendiri..tp if Mr Hubby mkn lembu...jgn harap nak dekat ngan aku..busuk gile dowh...aku mmg pantang bau2 lembu ke, kambing ke..sampai skang aku tak leh bau steak ...nak muntah..busuk gile..)
7. Selera makan menurun.(berat aku dah turun mendadak sb tak selera sgt2 nak mkn..even nak habiskan mknan favorite aku iaitu curry yg mommy masak..pun muka sememeh..mmg tak leh nak telan...huhu )
8. Bau badan (dari yg tak penah2 ketiak berbau..dah jd berbau bile panas2...so jgn lupe pakai deodorant..kalo tak Hubby sendiri pun lari..ekeke )
9. Kembong perut (yg ni akan sedar bila anda akan selalu membung angin besar...tak leh blah kan?? hehe )
10. Mengidam (nak mkn benda masam2 je..tak suka benda manis...ni aku la..even nak mkn nasik berlaukkan ikan..aku akan rasa mual...so slalunya aku akan sulam kan ngan air yg masam2..limau atau oren...tak tahan sb bau..tp elok ibu mengandung makan byk ikan masa mengandung sb dpt membantu pertumbuhan otak bayi dgn cepat insyaAllah...)
11. Pening kepala yg amat...(yg ni boleh detect bila time pakai perfume..ya Allah pening nya kepala..time2 biasa tu ade la jgk tp tak leh blah time pakai perfume...so skang ni mmg diharamkan pakai perfume..kalo tak pening2 lalat dlm kete sorang2...)
12. Mual / Loya / Muntah (yg ni Alhamdulillah tak merasa...kalo tak bertambah kurus la aku yg kerempeng ni..hehe)

dah tgok dah??? hehe sy bakal bergelar IBU...nak panggil ibu ke? mummy ke? mama ke? ammi ke?? kompius2...bonda??? klasik kan?? bonda dgn ayah?? comel tak??ke ummi??huuu....tatau la..tunggu la baby da besar dulu...skang dok syok2 bercakap ngan perut yg kempis ni hari2...baby bertahan tau...hehe :))) gembiranya nak bergelar ibu..dan baru aku faham..perasaan bila susahnya seorang ibu mengandungkan anak selama 9bulan..tibe2 teringat kat ma...dulu kecik2 b4 kawen, selalu melawan..skang baru tau ape perasaan nya bile anak yg kite kandung 9bulan susah2 kuar2 je kurang ajar..huhu..sorry maaa... :,( tp skang aku dah jd budak baik bila da kawen ni..baik je ngan ma abah.. miss them both soo much..


3 comments:

.::TAIKO ::. said...

huhu...congrats akak
kn mkn byk2 tau bg both baby n u stay healthy.sukela adik akak tu nk dpt ank buah lg :)

e k i n ♥ y u s r i said...

tahniah...

Cik Tqah said...

congrats kemat :)