Pages

Followers

Sunday, December 9, 2012

Tanggungjawab isteri pd suami menurut Islam.

1. berkhidmat kepada suami & taat kepadanya. (Berkhidmat tu takde mslah setakat nk jga mkn pakai, kemas umah bagai)

2. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu. (Susah ni...xkan lah nk kentot pun kne tahan? Hmmm...sy mmg tak busuk ;p )

3. Kena jaga waktu tidur dan waktu makannya, sb lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah pd suami (xkot...kalo lapar sgt dan lauk2 xd...turun bawah byk kedai mkn..hehe org pregnant ni penat jgk nk msk ari2..ngn kaki bengkak, cepat penat laa)

4. Kena jaga harta suami dan memelihara kehormatan diri dan keluarga di sebelah suami.

5. Jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsia suami. Apabila kamu tidak taat pd perintahnya, of course si dia akan sedih kan. Then jgn memalukannya dgn buka rahsia nya di depan org luar.

6. jangan kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Respect him more dan of course he will love you more.

7. Kena selalu sepakat dengan suami, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

" Sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.”

Nasihat di atas seharusnya diterima dengan beberapa asas penting:

1. Suami yang dicari adalah suami yang beriman lagi taat kepada perintah Allah.

2. Ketaatan kepada suami adalah wajib dengan syarat beliau tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Allah. If suami suh kita pakai sexy2 ke time keluar, or bukak tudung sb kononnya nk show off bini dpan org lain...then boleh la membangkang..usah taat..tp bangkang dgn cara baik laa..jgn sampai gaduh sana sini then baling periuk belanga kan?

So always be positive sb benda yg positive akan attract always the positive charge.

Selamat beramal bersama2..

Bukan mudah tp tidak mustahil..in sha Allah, redha Allah swt tu lg penting.. :))

Syg mr. Hubby..kdg2 gaduh2 manja kat umah..kdg2 pendapat ngn kehendak selalu tak sama, kdg2 mengeluh sana sini ngn pe'el masing2..tp bile mr hubby xd, rindu nyee laa..bile majuk, mr hubby pujuk..bile sakit mr hubby yg emo lebih..bile kaki bengkak mr hubby yg urutkan..bile sedih mr hubby yg bg kata2 smangat..bile mls msk, mr hubby dulu lg offer diri nk tolong..bile bangun je tdo, mr hubby akan bangun ngn muka yg ceria..tgok je hubby kt sbelah..asyik nk amik ati suami je..msk fav food hubby..bancuh milo fav hubby..bile kite iron baju hubby or msk fav food hubby or hanya bancuh segelas milo..hubby akan senyum dan cakap terima kasih syg..dgn muka cute..oohhh hubby.xpun bile mkn, hubby akan senyum dan ckp sedap syg msk..pdhal bile sy mkn je...alamakkk...sedap mende..huhu :(( tak pun kt ofis akan dpt a simple text dr hubby, sedap syg msk arini. Terima kasih :) mana nk cari?? Suamiku walau bulat..tp hatiku bahagia bersamanya. Nak pandang ape pd rupa? Yg penting..happy dan jiwa yg melengkapi bile bersama ^^ love you hubby...

Wahhh..jiwang2 plak pg2 ni :p

Jom msk sedap2 utk breakfast jom.

No comments: