Pages

Followers

Thursday, April 18, 2013

Daily routine as housewife, mother and chemist.

Salam...

As working mother, seriously hidup sangat2 busy. But alhamdulillah, masa nak tidur malam. Ingat satu2 apa yang aku kerjakan hari ni dengan niat kerana Allah..hati benar2 puas dan lega.

Daily routine aku hari2 weekdays adalah:

0000 am : tidur
0330 am : menyusu IR
0600 am : bangun pagi, mandi, solat
0630 am : prepare & pack lunch or breakfast for two sambil menyusu IR
0700 am : tukar lampin IR, get ready utk pergi kerja dan minum milo
0730 am : hantar IR ke rumah pengasuh dan straight ke ofis bersama hubby
0815 am : sampai ofis.

Bermula Kerja2 routine as chemist:

Sesi pagi
1. Check datasheet to make sure semua result tests adalah betul
2. Give permission utk proceed kepada certificate
3. Call client kalau result over limit and explain why
4. Make sure semua result SubCon dah received, kalau tak, kena get back to them
5. Maintenance instruments, call service group mintak quotation
6. Antar sample ke SubCon

1230 pm : balik umah, menyusu IR, lunch
1400 pm : solat

Sesi petang:
1. Prepare sample utk di analisis
2. Run GC
3. Key in result
4. Keluarkan semua datasheet yang keluar aritu untuk proceed ke certificate

0530 pm : bertolak balik umah, pick up hubby ngan IR
0630 pm : mandi

Bermula kerja2 routine as housewife:

1. Kemas umah
2. Basuh kain (2 hari 1x )
3. Lipat kain
4. Jemur kain
5. Iron baju dan prepare untuk baju pakai kerja esoknya
6. Prepare lunch utk esok ( if stock makanan habis)

Routine as mother:

1. Menyusu IR
2. Dukung IR ke sana sini kalau si kecik tu buat perangai
3. Prepare stok susu untuk esoknya
4. Tukar lampin etc
5. Pack baju untuk antar pengasuh esoknya

0000 am ++ : tidur

Harus tabah untuk jadi SUPERWOMAN : p lilla hi ta'ala.. Mencari redha Allah melalui kerja iaitu ibadah sebagai seorang chemist, mother and housewife. Kadang2 buat perangai jugak dengan hubby sebab penat yang terlampau. Kadang2 geram bila IR merajuk buat perangai. Kadang2 rasa nak give up sebab badan sakit, belakang sakit, kaki sakit, kerja kat ofis berlambak2, kat umah lagi laaa.. But thanks to hubby, he's always by my side..even asyik kena complain buat itu ini tak kena..sampai majuk2.. Tak nak dinner gara2 aku complain goreng ayam tak masak la, hape la..really appreciate my hubby, thank you abang :( sorry, banyak sgt complain arini...

Mood: penat yang terlampau sampai tak leh tido dan hupdate blog.

Kuatkan lah aku Ya Rabb..
Jadikanlah aku isteri yang terbaik buat suamiku,
ummi yang penyayang buat anakku,
Peliharalah rumah tangga kami dari fitnah dunia
Juga dari mata2 yang hasad pada secubit kebahagiaan yang Dikau anugerahkan buat kami
Aminnn.. :,)

No comments: