Pages

Followers

Tuesday, April 9, 2013

Pengalaman 1st bleeding b4 bersalin : Part 2

Salam..

For those yang still tak baca part 1 punye entry boleh baca kat sini

Fig 1: Darah yang kuar tu warna merah bata dan berlendir

Antara tanda2 bersalin yang anda kena tahu:
1. Keluar darah yang berlendir
2. Perut anda mengeras sejam sekali (sekerap mungkin)
3. Pecah air ketuban (air jernih yang keluar tanpa dapat dikawal)
4. Tekanan di bahagian bawah perut

Lepas je aku ke Klinik Soraya kat Sek. 3 pagi tu, aku straight settle kan form yang aku kena submit untuk register as chemist kat IKM . Pergi fotosatate apa yang patut macam transkrip akademik dan juga IC. Lepas tu aku pergi tangkap gambar pasport..memang tu la pic terakhir yang aku snap masa aku pregnant..dengan muka yang bulat macam bola + berminyak + kepenatan. hehehe

Dari Sek. 3 aku menuju terus ke ofis aku untuk pass kan semua dokumen and settle kan apa yang patut termasuk baru nak isi form untuk maternity leave.. Sempat la mintak MC ngan Dr Soraya tadi untuk Khamis ngan Jumaat. Kebetulan masa tu, Raya Cina weekend tu...so aku apply Maternity leave start 15hb la...da jimat almost 5 ari..hahaha sempat lagi masa tu dok happy2 kat lab...mintak maaf ngan semua org b4 bergerak gi pickup hubby.

Misi seterusnya settle kan hubby punye keje..time ni nak kata sakit tu takde la even da bukak 2cm..contraction tu masih di tahap mild je..still masih bertahan dan contraction pulak tak kerap mana pun. kadang2 rasa kadang2 tak..sejam sekali je.. pas settle keje hubby..balik umah pula, amik barang..kemas2 barang2 semua...angkut baju kotor nak bawak balik bangi..masa tu my MIL da mengamuk2 sebab boleh lagi cool je even da bukak 2cm..sebab kenapa aku tak gelabah sangat adalah aku tau contraction aku tak kuat lagi then lagi satu aku 1st time deliver...jalan takde lagi.. kalo yang da pernah deliver, jalan da ada..yang tu memang kalut..kalau dah ada bukaan kompom tak lama dah nak beranak..kalo yang sulung dan pertama kali..dah bukak 2cm pun belum tentu lagi keluar baby petang tu..

Aku singgah Hosp. Serdang..dari awal lagi memang da plan nak deliver kat situ. ramai orang suggest ke sana sebab servis sangat bagus. so, pergi situ punya la ramai orang nak beranak. Yang aku ingat ada satu akak ni, dok jerit2 cakap sakit2 Ya Allah...memang kuat la die jerit...nurse kat situ semua kelam kabut, diorang check bukaan akak tu da full..cukup utk deliver baby...kalo yang full tu bukaan dah 10cm..so dah boleh start teran la..so terus akak tu ditolak masuk labour room...1st time kot masa tu aku tengok depan2...menggelabah gak aku...sakit sangat ke Ya Allah?? aku berbisik kat dalam hati aku..huhu

Aku pula tak macam nak beranak lagi. muka masih lagi tersenyum2..hehe then doc check bukaan masih lagi 2cm..doc cakap boleh balik dulu...bile contraction dah kerap dalam 5min sekali..cepat2 datang. Aku pun balik la ngan hubby ke Bangi...masa tu dah Maghrib..balik sempat request nak makan pizza.. order on9 Dominoz dan sambil2 tu aku makan nasi..dan sempat ngap dominoz sekeping b4 kononnya nak masuk tidur. 

Malam tu, rumah memang sunyi sepi awal..penat agaknya semua org..aku je yang masih lagi tak tidur2 sampai ke pukul 4..masa tu contraction dah start rasa, sakit yang amat..5 min sekali..aku dok mengadap Ipad kesayangan aku sambil mengira contraction. Dah tak tahan sangat kejut hubby...ajak gi hospital..


Fig 2: Contraction yang berlaku 15min sekali

Lagi cepat contraction, 5min sekali...lagi cepatlah anda kena ke Hosp.
rasa sakit contraction ni macam sakit senggugut la lebih kurang
tapi lagi sakit..bahagian perut kita tu terutamanya bahagian rahim rasa macam dipulas2
lagi kerap sakit tu, lagi tak tertanggung la rasanya...huhu

Masuk je kat ruang depan tu, diorang suh aku tidur dulu atas katil sampai doc datang..tunggu punye tunggu...dalam 6.30am baru la doc datang check bukaan..baru 3cm..ooohhh sedihnya..lambat gile nak bukak kot??? Turun je dari katil..ada air jernih bercampur darah mengalir kat kaki aku..ooo...air ketuban aku dah start nak pecah..tapi tak banyak ..setahu aku air ketuban banyak..so mungkin awal2 lagi ni..aku buat tak tau je..masa tu..tak bagitau doc pun..teruk betul..hehe

 Hubby kuar beli breakfast ngan MIL...then aku kuar jap breakfast...tapi yang aku makan hanya lah sebijik karipap..air selusuh masa tu tak pastilah samada dah kembang ke tak..yang pastinya..aku lambat sangat rendam sebab tak budget deliver baby 3minggu awal. Sepatutnya, 24hb Februari..ni 6hb dah sakit2..

Dalam kul 8.30am aku dapat naik ke wad..Sampai atas, salin2 baju then menempek atas katil sebab dok tahan contraction...kebetulan masa tu, kul 10 lebih doc buat rondaan wad..then sampai turn aku, doc suh la junior doc check bukaan aku sebab tengok aku dah sakit sangat masa tu...check2 dah 5cm...apalagi, kelam kabut antar aku ke labour room..

nak tau pengalaman bersalin macam mana? 
nanti aku update untuk entry lain pulak ye... :)
banyak sangat benda nak share..

No comments: