Pages

Followers

Wednesday, August 28, 2013

Pengalaman pertamaku: Pap Smear

Assalamualaikum..


Alhamdulillah dah berjaya completekan buat Pap Smear di klinik favorite aku. Klinik Soraya di Seksyen 3, Shah Alam. Next week inshaAllah aku akan ke sana untuk pickup result dan discuss with the doctor about the HPV vaccines. Bercakap pasal pengalaman, takde apa pun untuk di share. Semalam gagah kan cakap takut bagai. hahahaha...menggelabah siot tengok menatang itik tu masuk dalam badan. But seriously, tak sakit pun sebenarnya. 

Previously in the last entry aku ada mention that Pap Smear tu kena ambil at least 2 tahun sekali. But then, bila jumpa doctor tadi, doctor cakap it's better to check once a year. Kan lagi bagus tu?? Prevention is better than cure right?? Actually, doctor tu impress ngan aku sebab aku datang dengan confident nya untuk buat Pap Smear. Tak ramai wanita Malaysia yang sedar kepentingan Pap Smear ni. Tapi disebabkan aku yang sangat allergic dengan kanser disebabkan darah family aku yang sangat kuat dengan kanser ni. Aku jadi takut pula untuk menghadapi kanser ni. Prevent kan bagus compared to dah dapat penyakit tu dan baru nak cari solution to that. Tak gitu?? 

You are very suggested to go to this Klinik Soraya. Sebab, doctor semua perempuan dan sangat lembut doctor nya. Kos pun takde la mahal sangat. Rm40 untuk Pap Smear. Murah kan?? Ke, ada tempat lain yang lagi murah??? Ada ke? hehehe...Alaaa kalau dah rm40 tapi doctor soft dan perempuan pula tu. Tak salah bayar mahal kan?? 

Procedure sebelum membuat ujian Pap Smear: 
  1. Jangan melakukan hubungan suami isteri dalam tempoh 24 jam
  2. Jangan memasukkan apa2 jenis ubatan ke dalam vagina dalam tempoh 24 jam.
  3. Jangan memakai tampon.
  4. Digalakkan untuk melakukan ujian ini selepas 7 ke 10 hari selepas period.

~ Ini adalah Speculum ~ 
Menatang itik yang digunakan untuk bukak vagina kita

Procedure semasa ujian Pap Smear:



~ Procedure untuk mengambil sel dari vagina ~

  1. Buka panty (sepender :P ) yang anda pakai dan berbaring di atas katil yang disediakan.
  2. Speculum akan dimasukkan ke dalam vagina anda secara perlahan2 selepas speculum tersebut disapukan dengan pelincir disekeliling muncung tersebut. 
  3. Sel akan diambil melalui lubang yang ada di tengah2 speculum menggunakan wooden spatula. 
  4. Sel tersebut akan disapukan di atas slaid untuk dihantar ke makmal.
Procedure ni hanya mengambil masa kurang dari 5 minit. Sekejap sangat. Tak sakit langsung okay. Jangan takut kalau nak pergi ye kawan2. :) Keputusan ujian ini akan dapat diperolehi seminggu selepas ujian Pap Smear dilakukan. 



4 comments:

peaNut said...

kalau org lum kawen ok ker kalau nk wat pap smear ni?xda side effect?

Akmar Ramli said...

Kalau dlm masyarakat kita, yg masih dara tak digalakkan untuk buat lah. Tapi kalau dah selalu bertukar2 pasangan walaupun belum kahwin macam chinese or indian. Memang digalakkan lah untuk buat ujian ni. :)

Teddy Bugs said...

Dia minx tak pengesahan berkahwin? If no married yet tapi nak buat sebb ada kesedaran awal...bulih ke

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kepentingan Ujian Pap Smear