Pages

Followers

Saturday, October 5, 2013

Petua nak hilangkan demam campak.

Assalamualaikum..

Da berhabuk kot blog ni. krit krit.

Actually, recently memang banyak sangat benda yang terjadi to me yang tak mampu nak share one by one. Paling kritikal, my beloved son Imran, kena demam campak. Almost 2 weeks kot. Ummi dia tak tahu pun itu campak. Nanges sambil hantuk2 kepala kat dinding. Well. Anak sulung kot. huhu.. -_-" dah sampai ke penghujung demam tu, badan imran sudah penuh dengan merah2 yang sangat dasyat. Imran sebenarnya kena demam campak halus. Imran baru 7 bulan kot. Macam awal sangat pula nak kena demam campak. huhu..

Macam ni la campak halus tu. adoi. memang gatal. Sebab selalu tengok si kecil ni garu2 kepala dia.


Penuh kat muka dengan badan Imran.


Ummi dia yang sengal  ni siap mandikan lagi si Imran tu. Patut lah Imran menangis masa mandi. Before ni, sangat suka air, tetiba je bertukar nangis2 bila mandi. Ummi tak tahu nak. Sorry sayang. huhu..Sangat sadis aku nih. Semua pun tak tahu. Campak tu dah naik 2 weeks before, tapi masa tu sikit lagi. But then, makin teruk pula aku tengok. Macam rashes. Kat kepala, kat badan semua ada. 

Tiba2 pula Imran demam. Sampai 4 hari jugak la. Tapi time ni dia takde merengek macam previously yang dia demam masa umur 6 bulan tu. Yang ni still okay lagi, tapi malam2 penat jugak la nak memujuk budak ni tidur. Sebab dia asyik merengek je, mungkin sebab gatal kot. 

So, bila lepas demam tu, badan Imran sudah penuh dengan merah2 sampai ke kaki bagai, aku bawak gi DEMC masa tu. Dan doktor sahkan memang campak. So, balik2 je esoknya cepat2 beli buah kelapa muda dan bagi Imran minum. Selalu budak2 tak nak air ni. Kan payau rasa nya. But, Imran minum dari 6 oz, dah tinggal 1 oz je lagi. Adoi. Pantang suap ape, semua telan. hehe..Esoknya Alhamdulillah, makin berkurang campaknya. Sampai la ke hari ni, dah tak de. :)


Ni muka budak nih bila semua campak dah clear. Makin aktif la hoi.
(sila abaikan rumah yang bersepah tu..)

So, petua yang aku nak share bila anak2 kena demam campak nih adalah, minum AIR KELAPA MUDA. gituuuu. Nak cari daun semambu kat sini, entah kat mana. huhu..so, belasah bagi air kelapa muda je. Tapi kena ingat, kena bagi yang fresh from buah. Bukan yang orang jual kat tepi jalan yang dah campur dengan ais tu. Adoi. 







4 comments:

el said...

budak2 kecik mmg akan kena demam campak mcm ni..sian kat diorg..kena tabahlah mama nak menjaga hehe

mama ila said...

Alhamdulillah baby dah sembuh...thanks share..mujarab betul yer air kelapa muda nie...

salam kenal..ila follow sini yer =)

umi hannan said...

perkongsian yg baik..anak tgh kena demam campak sekam..boleh bg mnm air kelapa jugak yea?

Shahida Taib said...

Baby saya sekarang ni baru lepas demam dekat 4 hari.. memang tak pernah demam lama mcm ni.. Hari ke 5 demam dah kebah tapi nampak mcm keluar bintik2 merah kat badan semakin banyak.. rasa mcm kena campak jer.. bagi air kelapa dia tak mau.. mungkin rasa tekak pahit kut..