Pages

Followers

Thursday, April 3, 2014

Ho Chi Minh City: Sungai Mekong

Assalamualaikum...

 Jom kita sambung pasal Ho Chi Minh City. Kalau nak tengok itinery boleh rujuk kat sini. Senang kalau korang nak plan stay bape lama kat sana. Dan agak apa yang akan korang buat sepanjang kat sana.

As previous entry aku ada sebut pasal lawatan weolss kat Chu Chi Tunnel kan?
Korang boleh belek balik previous entry okay.  Sekarang ni aku nak share pasal lawatan kami ke Sungai Mekong. Actually, lawatan ke sini memang mengambil masa yang sangat lah lama. Perjalanan nak ke sini sahaja dah memakan masa sejam lebih. Belum lagi naik bot besar dan naik sampan ngan buat pelbagai lagi aktiviti lain kan?



 Shikin, ma dan aku.

Masa ni kitorang stop dulu kat sini untuk gi toilet bagai. Ha. tips baru. Kalau nak datang sini. Make sure la korang bawak wipes. Sebab memang takde air disediakan kat toilet2 area HCM ni. Even hotel pun korang kena cebok kat tempat lain. Adoi. Kalau kat hotel takpela sonang. Tapi kalau kat toilet awam. Memang better bawak wipes. 

Kawasan ni sangat lah cantik okay..

Sempat la meronggeng sana sini snap picture bagai. ahaks.


 

 Ni baru sampai ke jeti untuk bertolak ke perkampungan yang terletak di area2 Sungai Mekong. Weolss sangat la excited. hehe.. Naik bot besar ni tak lama pun, 30 minit je kot, tak pun lagi sikit dari tu.



 Imran tersangat lah teruja bila tengok air sungai tu ha. 
Tak pejam mata. Excited first time naik bot agaknya. ihik.
Setakat nak balik jeli ngn bangi, tak perlukan bot anak oi. 
huhu...pasni kena bawak ke Penang selalu la gamaknya. 
Kat Malaysia, kita ada feri imran.. :P
ummi pun mujur la tak mabuk laut masa ni.

 

 Okay...iolss teruja pegang lebah. ahak.
Ni semua lebah yang dipelihara di kawasan ni. 
Lebah2 ni semua makan buah longan yang memang di tanam di kawasan kampung ni. 



Air ni diorang serve kat weolss. 

Madu + Asam limau kasturi sebijik + jasmine tea

Memang best bila minum panas2.
Elok untuk rawatan tradisional untuk merawat batuk.
But actually, madu kita tak boleh bancuh dengan sudu besi ye kawan2.
Sebab nanti caj2 positif dari madu tu akan melekat kat besi. 
So, kita tak dapat khasiat dari madu tu sepenuhnya. 
Minum dengan sudu plastik.

Lepas tu kitorang jalan2 la tengok hasil2 kraftangan masyarakat kat kawasan tu. Sempat jugak aku grab handbag kulit burung unta. Original mali. Warna merah. Sangat cantik.

Kat sini, kalau nak beli beg2 untuk bagi kat orang kampung dan jiran tetangga, better beli kat sini sebab jauh lagi murah compared to beli kat pasar malam or pasar ben thanh. Mahal yang amat. Kat sini beg, harganya rm5 satu. Kat pasar malam diorang letak rm30 satu okay. Beg yg sama. Melampau. huhu


Ce teka ape tu?
Teka laa..
Hehehe

..................................

Ni adalah kubur. @_@ 
Scary kot kubur kat belakang umah. 
Huhu...
Kat Vietnam ni, memang budaya diorang untuk protect their own family members punya kubur.
So, if adik beradik meninggal. 
Diorang akan semadikan kat tanah milik keluarga diorang la.
Soooo pelik..
But it happened in Vietnam.


Aku tengah dukung imran tidur. 
Mujur juga si kecil ni tidur. 
Kalau tak memang terbalik la sampan ni ha.
Actually, mula2 hubby tak nak naik kononnya. Sebab takut tenggelam. 
But then, no choice. Memang kena naik. Hahaha dia duduk diam je kat depan sekali.

  

Pastu kitorang naik kereta kuda pula.
Imran was so excited.
Sebab first time jumpa kuda.
Imran berdiri kat depan sekali pastu dok sibuk nak hayunkan tali kuda tu.
Sekali abang tu ajar, terus pandai.
Bijak betul anak ummi, masyaAllah.. 


Pastu dah penat, balik sambil dihidangkan dengan air nyor
Balik hotel memang kepenatan yang amat.
Tapi memang seronok sangat.
Aktiviti tu memang boleh je buat kat Malaysia
tapi, bila kat negara orang. 
Tahap keterujaan bertambah2. 
hehe..






No comments: