Pages

Followers

Friday, September 5, 2014

Petua hilangkan lenguh-lenguh badan selepas bersalin



Assalamualaikum...



Gambar Google je :P

Actually, bila bercakap pasal lenguh-lenguh badan dan sendi. Bukan sahaja simpton penyakit ni selalu dialami oleh golongan wanita yang sudah bersalin, malah golongan-golongan yang mempunyai berat badan yang berlebihan dan dalam masa yang sama, usia yang sudah mencecah 30an, 40an, 50an dan ke atas. Isu lenguh-lenguh badan ni, dideritai oleh hampir kesemua wanita di dunia. Apalagi wanita-wanita yang telah mempunyai anak. 

Dulu, masa bujang memang badan sangat berbeza compared to sekarang. Kalau kaki tangan sakit pun gara-gara jatuh dan terseliuh, kalau tak pun sebab angkat berat or main permainan yang ekstrem. Tapi hakikatnya, bila sudah melahirkan anak. Badan-badan sudah jadi second hand. Sini sakit, sana sakit. Sini lenguh sana lenguh. Buat itu sakit, buat ini sakit. lorh. Kesian betul dengan golongan kita ni.

So, aku nak berkongsi petua. Bagi sesiapa yang tersangatlah terbeban dengan masalah lenguh-lenguh badan ni. Macam aku dan suami. Eloklah telan alfalfa 5 biji sehari sebelum tidur malam. Actually, tak ramai yang tahu kebaikan alfalfa ni. Aku realize pun sebab bila aku makan alfalfa before tidur, esok pagi lenguh-lenguh kaki dan badan alhamdulillah hilang. Rasa lega sangat badan. 

First time sedar elok alfalfa ni adalah bila aku mendaki Broga temple dengan adik ipar pada suatu hujung minggu. Selalunya bila kita buat benda lasak, badan seriously akan lenguh-lenguh dan sakit-sakit badan bila bangun tidur. Disebabkan kepenatan yang amat, balik je dari mendaki. Aku mandi-mandi dan terus tertidur. Bila bangun je, badan rasa sangat segar. kaki tak sakit langsung. Memang impress sangat-sangat. Even though masa tu, mummy cakap, alfalfa ni untuk lembu makan. Sejenis rumput yang kita bagi lembu makan untuk tambah susu lembu. Tapi, aku tolak ketepi semua tu. Sebab berbaloi kot hilang semua sakit dan lenguh-lenguh kat badan. 

Antara kelebihan lain Alfalfa ni untuk badan adalah:


1. Meningkatkan pengeluaran susu badan.
2. Mengurangkan simptom menopous.
3. Meningkatkan kesihatan prostat.
4. Mengeluarkan toksin dari badan.
5. Membantu masalah penghadaman.
6. Bertindak sebagai kacip fatimah bagi wanita.
7. Membantu meningkatkan tahap kesihatan bagi lelaki.
8. Mengawal kolesterol dalam darah.
9. Membantu masalah penghadaman.
10. Membantu mengurangkan paras gula dalam darah pesakit kencing manis utamanya.

Nak yang lagi mudah? Telan je yang dah siap-siap dibentukkan dalam bentuk pil. Kecil dan mudah je nak telan. Kalau kena minum, mahu terjeluak balik sebab rasa rumput kot. hikhik. Okay la. Kalau sesiapa interested nak try yang pil kecil-kecil ni, bagitau la. Kita boleh share-share. :)

Selamat mencuba !!! :)


No comments: