Pages

Followers

Tuesday, September 23, 2014

Resepi Aglio Olia Mudah dan Jimat

Assalamualaikum..

Just to share this simple and nyummy recipe for working mother.

.:: Aglio Olio Simple ::.


Just try this recipe few days ago.
First time try and alhamdulillah sedap.
Husband suka sangat. Lately suke masak pula. Plus, suka makan juga.
Tapi sakit satu badan. Kenapa entah.

Jom try resepi ni...

Bahan-bahannya adalah:

Bawang putih
Olive oil
Spagheti (angle hair) nak pakai yang biasa pun boleh, ikut la yang mana available kat rumah..
Seafood (optional).. aku pakai mussels, ngan udang
Sayur (optional juga)....aku masukkan mushroom ngan tomato
Then sikit herbs, coriander leaves ngan oregano.
Garam secukup rasa.

Cara-caranya adalah:

Rebuskan spagheti dengan sedikit garam to make sure spagheti tu berasa masin.
Senang kalau masukkan siap-siap masa rebus spagheti tu.
Sebabnya rasa masin tu akan sekata.
Then bila dah masak.

Panaskan olive oil di dalam kuali dan masukkan bawang putih bila minyak dah panas.
Goreng bawang sampai naik bau dan masukkan segala macam seafood.
Penting untuk ingat, kalau letak terlalu banyak seafood.
Tumisan akan jadi sangat berair. So, make sure air tu kering sikit dulu before masukkan spagheti.
Sementara nak bagi seafood tu semua masak sikit, kang kalau masak sekejap sangat takut sakit perut pula kan? Masukkan kesemua sayur dan tunggu sampai sayur empuk.
Lepas tu boleh la masukkan spagheti.
Kacau-kacau sikit dan masukkan coriander leaves dengan oregano before angkat.
Siap.

Resepi ni sangat bagus untuk student yang nak jimat duit.
Sebabnya kalau tak letak seafood dan sayur pun dah cukup sedap.
Daripada makan maggi yang tak sihat tu.
Better makan ni.. lagi sihat, jimat dan mudah. Tak gitu??

Selamat mencuba... :)




1 comment:

Ija Rased said...

yummmy,tq for sharing